تعمیر انواع جاروبرقی,عیب یابی جارو برقی

جاروبرقی

جاروبرقی وسیله ای است که به وسیله مکش زباله وگرد و غبار را جمع آوری می کند. بعضی ازجاروبرقی ها توانایی جمع آوری آب را نیز دارند اولین جارو برقی توسط شخصی به نام آیوز مک گافی اختراع گردید و در 8 ژوئن 1869 این اختراع در آمریکا به ثبت رسید. با روشن شدن موتور جاروبرقی هوا به داخل آن مکیده شده و زباله ها را جمع آوری می کند هوای مکیده شده علاوه برزباله گردو غبار را نیز جذب می کند. هوا پس از مکیده شدن وارد کیسه زباله می شود که زباله درون کیسه باقی مانده و هوایی که دارای گرد و غبار می باشد از کیسه خارج شده و به طرف موتور کشیده می شود . باید هوایی که از قسمت موتور خارج و در و در فضای اتاق پراکنده می شود تمیز باشد.

اجزای تشکیل دهنده جاروبرقی

اجزای الکتریکی جاروبرقی :

  • موتور
  • کابل دو شاخه
  • کلید اصلی وتغییر سرعت موتور
  • پلاتین های سیم جمع کن

اجزای مکانیکی جاروبرقی :

  • بدنه
  • کیسه زباله
  • سیم جمع کن
  • لوله خرطومی
  • انواع برس نظافت

تعمیر انواع جاروبرقی,عیب یابی جارو برقی

اجزای الکتریکی جاروبرقی :

موتور الکتریکی : مهمترین قسمت الکتریکی جاروبرقی موتور آن تشکیل می دهد که نوع یونیورسال می باشد. مکش جاروبرقی بستگی به سرعت موتور دارد . موتور یونیورسال بع دلیلی داشتن سرعت زیاد بهترین گزینه برای جارو برقی می باشد.

کابل و دوشاخه : جاروبرقی ها دارای کابل با طول زیادی می باشد تا مصرف کننده بتواند محیط بیشتری از اتاق را با نصب دو شاخه به یک پریز نظافت نماید.

کلید کنترل دستگاه : در جارو برقی ها از یک کلید اصلی برای روشن و خاموش کردن آن استفاده می شود. همچنین از چند کلید دیگر یا ولوم نیز برای تغییر سرعت موتور به کار گرفته می شود.

جاروهای مذکور در واقع مجهز به ترانس ایزوله هستند . ترانس ایزوله یک رله مغناطیسی است که از سیم پیچ با اهم بالا به منظور ایجاد میدان مغناطیسی جهت جذب اهرم کلید استفاده نموده و علاوه بر اهرم از هسته فلزی و کلید متصل به اهرم تشکیل شده است. علاوه بر قطعات مذکور در بعضی از جاروها از کلید های فشاری مخصوص ( میکروسوئیچ) استفاده شده که اگر قطعات بدنه و یا بدنه مخصوص موتور یا بدنه مربوط به جمع آوری زباله درست بسته نشوند این کلید ها در حالت باز بوده و مدار الکتریکی قطع خواهد بود.

دیمر یا مجموعه مدار الکترونیکی: ساده ترین مدار الکترونیکی جاروبرقی از یک کلید دو حالته و موتور تشکیل می شود. کلید ها از نوع فشاری بوده و سر راه فاز یا نوع اصلی مدار قرار می گیرند.ولی امروزه بیشتر جاروبرقی ها علاوه بر کلید دو حالته دارای دیمر نیز می باشند. دیمر مجموعه مدار الکترونیکی متشکل از چند مقاومت، خازن، دیاک، و ترایاک می باشد.

پلاتین های سیم جمع کن : برای اینکه جریان برق از کابل و دو شاخه سیم جمع کن به موتور انتقال یابد از پلاتین و ریل مسی در سیم جمع کن استفاده می شود.

اجزای مکانیکی جاروبرقی :

1- بدنه دستگاه : شکل ظاهری قطعات مکانیکی جاروها بر عکس قسمت الکتریکی از تنوع بسیار زیادی برخورداراست . به طوری که هر سازنده بر حسب طراحی خاص خود ساختمان خارجی دستگاه را می سازد. در ضمن هدف سازندگان این وع وسیله این است که تا حد امان تولیدشان از نظر ظاهری با محصولات کارخانه های مشابه متفاوت باشد در نتیجه نمی توان یک استاندارد واحد برای قسمت مکانیکی این وسیله اتخاذ کردهو به عنوان مساله تعمیر و نگهداری مطرح ساخت.

2- کیسه زباله : برای جمع آوری زباله در جاروبرقی از یک کیسه مخصوص استفاده می شود. کیسه های زباله در دو نوع دائم و یک بار مصرف تولید می شوند . نوع دائم از پارچه های مخصوص دوخته می شود که می توان زباله ها را درون خود نگه داشته و هوای مکیده شده را عبور دهد. بهتر است کیسه های دائم را بعد از چهار بار خالی کردن شسته و بعد از خشک شدن استفاده نمود.

3- فیلتر : با روشن شدن موتور جارو برقی هوا به داخل آن مکیده شده و زباله را جمع آوری می کند.

هوایی که به داخل جار مکیده می شود علاوه بر زباله گرد و غباررا نیز به همراه خواهد داشت . اگر ذرات غبار از هوای مکیده شده جدا نشوند، هوایی که از قسمت موتور خارج می شود به داخل منزل نفوذ کرده و محیط را آلوده می سازد. برای رسیدن به این منظور سر راه هوای خروجی از کیسه و قبل از آن که این هوا به قسمت موتور برسد از لایه های اسفنجی استفاده می شود اسفنج فشرده در واقع نقش فیلتر یا پاک کننده هوای خروجی را بر عهده دارد.

4- سیم جمع کن : سیم جمع کن را می توان عضو مشترک قطعات الکتریکی و مکانیکی دانست . قسمت الکتریکی آن عبارت است از ک کابل برق و دوشاخه ، پلاتین های اتصال برق به حلقه های مسی، شاخک های انتقال برق به داخل جارو.

5- لوله خرطومی : لوله یا شیلنگ خرطومی رابطی بین بدنه و لوله تلسکوپی و برس را سهولت می بخشد.

6- لوله تلسکوپی : برای اینکه شخصی بتواند به طور ایستاده برس جارو را روی سطح زمین بکشد از یک لوله تلسکوپی استفاده شود . البته قابل ذکر است که در برخی مدل ها به جای لوله تلسکوپی از لوله های دو تکه استفاده می شود.

نکات مهم در انتخاب جارو برقی

1-  همواره جارو برقی را انتخاب کنید که طول دسته آن قابل تنظیم با قد شما باشد.

2-  سعی کنید جارو برقی انتخاب کنید که ابزار جانبی مناسبی برای جارو کشیدن زاویها، مبلمان و پرده ها داشته باشد

3-  هنگام خرید جارو برقی حتما از میزان صدای آن نیز مطمئن شوید. انتخاب یک یک جارو برقی کم صدا و بی صدا در مواقعی که اعضای خانواده خواب هستند به شما کمک می کندتا از این فرصت برای تمیز کردن منزل استفاده کنید .

4-  جارو برقی های هوشمند و شارژی قابلیت جمع آوری آب و رطوبت را دارند این نوع جارو برقی ها برای جارو کشیدن سطوح سرامیک نیز مورد استفاده قرار می گیرند.

5-  پیش از خریدن جارو برقی به میزان تحرک و انعطاف پذیری دستگاه در حین حرکت توجه کنید شما باید بتوانید دستگاه را به زوایای مختلف در خانه استفاده کرده و آنجا را تمیز کنید.

جدول عیب یابی جارو برقی

ردیف

عیب

علت

1

جارو برقی روشن نمی شود

1-  اورلود قطع است

2-  سیم جمع کن معیوب است

3-  ترایاک دیمر قطع شده است

2

زیر زغال های موتور جرقه شدیدی دیده می شود

به عیب یابی موتور یونیور سال مراجعه شود

3

از موتور صدای هوم به گوش می رسد ولی حرکت نمی کند

1-  یاتاقان های موتور گریپاژ شده است

2-  سیم بندی بالشتکها اشتباه انجام گرفته شده

3-  نیم سوز بودن آرمیچر یا بالشتک

4

سیم جمع کن کار نمی کند

1-  فنر سیم جمع کن معیوب است

2-  ضامن نگهدارنده معیوب است

3-  فنر ضعیف شده یا شارژ نیست

5

جارو برقی هنگام کار صدای ناهنجاری تولید نمی کند

1-  یاتاقان ها معیوب هستند

2-  پروانه با بدنه موتور برخورد می کند

3-  جسم خارجی درون موتور با پروانه در گیر است

6

مکش جارو برقی بسیار ضعیف است

1-  فیلتر ها کثیف هستند

2-  کیسه زباله پر شده است

3-  موتور نیم سوز است

4-  کلکتور معیوب بوده و یا کثیف است

امتیاز به این پست post
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *